January 09, 2014

Είναι το PC Gaming ακριβό?

Από τα χέρια μου έχουν περάσει τόσο κονσόλες όσο και PC. Προσωπικά είμαι PC gamer για τους δικούς μου λόγους. Κυκλοφορεί όμως ένας μύθος που με ενοχλεί ιδιαίτερα και αυτός είναι πως το PC gaming είναι πολύ ακριβό και πως αυτός είναι ο λόγος για να προτιμήσει κάποιος μία κονσόλα σε αντίθεση με ένα PC. Αυτό όμως δεν ισχύει και θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λίγο το πεδίο όσο μπορώ.

Από που προέρχεται αυτός ο μύθος? Από το γεγονός πως είναι εν μέρη αλήθεια. Ένα πολύ καλό PC μπορεί να φτάσει και πάνω 2000€. Αυτό ισχύει. Υπάρχουν ακριβά κομμάτια και πληρώνεις ό, τι παίρνεις. Όμως το χρειάζεσαι?
Ένα πολύ καλό PC είσαι σίγουρος πως θα παίζει τα πάντα για πολλά χρόνια στα μέγιστα settings χωρίς κολλήματα και προβλήματα. Είναι όμως μία αχρείαστη πολυτέλεια. Η αλήθεια είναι πως τα παιχνίδια δεν είναι όσο απαιτητικά όσο ίσως νομίζεις. Ένας απλός επεξεργαστής που αρκεί για gaming είναι αρκετός. Η πανάκριβη μητρική είναι επίσης αχρείαστη. Στο μόνο που αξίζει να επικεντρωθείς είναι η κάρτα γραφικών, και ενώ θα μπορούσες να αγοράσεις την ακριβότερη, δεν είναι αναγκαίο. Ένα ρεαλιστικό budget για το χτίσιμο ενός PC είναι γύρω στα 500-600€. Νομίζω ακούγεται καλύτερα, έτσι δεν είναι? Το ποσό αυτό κυμαίνεται στις τιμές των κονσολών στην κυκλοφορία τους και μπορεί να μειωθεί κι άλλο.
Το PC σου δεν χρειάζεται να είναι έτσι για να ευχαριστηθείς
gaming.

Ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων πηγαίνει όπως είπαμε στην κάρτα γραφικών. Το αμέσως επόμενο ο επεξεργαστής και μαζί του η οθόνη. Σε ένα σύστημα των 500-600€ αυτά είναι τα μόνο που κοστίζουν πάνω από 100€ το καθένα. Δεν νομίζω όμως να μην υπάρχει ένα άλλο PC μέσα στο σπίτι. Πολλοί φαντάζομαι έχουν ένα Desktop PC μέσα στο σπίτι τους, για internet κτλ. Τα PC αυτά μπορεί να μην παίζουν παιχνίδια αλλά κάποια κομμάτια τους μπορεί να μας φανούν χρήσιμα. Ένα παράδειγμα είναι η οθόνη. Μία αξιοπρεπής ανάλυση και κάποιες άνετες ίντσες αρκούν, τουλάχιστον για τώρα. Και αν αντί για Desktop υπάρχει κάποιο laptop, τότε μπορούμε να το συνδέσουμε στην τηλεόραση όπως θα κάναμε με μία κονσόλα.
Επίσης αν ο σκληρός δίσκος είναι αρκετά μεγάλος, κρατάμε και αυτόν. Έτσι με απλές κινήσεις γλιτώσαμε γύρω στα 150€. Αυτό μας δίνει το περιθώριο να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην κάρτα γραφικών ή απλά να κρατήσουμε αυτά τα 150€ για παιχνίδια.
Μία αξιόλογη κάρτα γραφικών κοστίζει γύρω στα 200€ και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να παίζεις τα πάντα σε full settings. Ακόμα και αν σε κάποια χρόνια δεν "σηκώνει" πλέον τα παιχνίδια, μπορείς απλά να κατεβάσεις τα settings έτσι ώστε να παίζουν κανονικά. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και με μειωμένα γραφικά, τα παιχνίδια θα είναι απίστευτα όμορφα και θα φαίνονται πιο ωραία από οποιαδήποτε κονσόλα. Όταν η ποιότητα χρειάζεται να μειωθεί πολύ για να παίξετε μπορείτε να κάνετε μία αναβάθμιση, που όμως και πάλι μακροπρόθεσμα θα συμφέρει.

Ο "σωτήρας" των εκπτόσεων.
Ας πάμε στα παιχνίδια. Στην κυκλοφορία του το ίδιο παιχνίδι είναι τουλάχιστον 10€ φθηνότερο στο PC από το αντίστοιχο σε μία κονσόλα. Αν υποθέσουμε πως θα αγοράσεις 15 παιχνίδια τον χρόνο, γλιτώνεις γύρω στα 200€ σε παιχνίδια. Ακόμα και αν αγοράζαμε ένα PC με 700€, θα είχαμε κάνει απόσβεση των επιπλέον χρημάτων σε ένα χρόνο. Αυτά είναι όλα θεωρητικά όμως. Η πραγματικότητα είναι πως τα παιχνίδια δεν είναι μόνο 10€ φθηνότερα. Αυτή την στιγμή στο Steam υπάρχουν 3445 παιχνίδια που κοστίζουν λιγότερο από 10€ το καθένα, και 2063 λιγότερο από 5€. Παιχνίδια μπαίνουν καθημερινά σε εκπτώσεις και μπορούν να αγοραστούν για πολύ φθηνά. Στις μεγάλες εποχιακές εκπτώσεις, μπορείς να αγοράσεις πολλά παιχνίδια με λίγα €. Μέσα σε έναν χρόνο έχεις τριπλάσια ποσότητα παιχνιδιών ξοδεύοντας συνολικά ελάχιστα χρήματα.
Ακόμα και αν αγοράζεις retail, οι τιμές είναι πολύ καλύτερες ακόμα και σε καινούργια παιχνίδια. Τέλος αν σε ενδιαφέρει το online gaming, guess what.. είναι free.

Σέβομαι οποιονδήποτε gamer ανεξάρτητα της πλατφόρμας της επιλογής του. Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια όσον αφορά το PC Gaming. Δέχομαι τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει κονσόλα αντί για PC. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο εξάλλου. Η τιμή όμως για την αγορά ενός μηχανήματος που κάνει τα πάντα, αν σκεφτούμε και το βασικότερο, δηλαδή τα παιχνίδια, δεν είναι μεγάλη.

Το παρακάτω PC κοστίζει ~700€, και έχει ό, τι χρειάζεσαι. Έτσι για παράδειγμα.


Facebook

Twitter

Email